Tips voor een motorvakantie in de bergen

Staat er een geweldige roadtrip door de bergen op de planning? Een motorvakantie in de bergen is heel mooi en je krijgt onderweg prachtige uitzichten. Wel brengt zo’n vakantie uitdagingen met zich mee qua rijtechniek. Een aantal tips als je besluit een motorvakantie door de bergen te maken. Een snelle tip is het bevestigen van een stevig bagagenet op je motor, maar er zijn er meer.

In bergen stijg en daal je veel

Het is zo dat je in de bergen veel stijgt en daalt. Het geeft een heel ander gevoel dan rijden op een gewone weg. Daarom is het aan te raden om rekening te houden met de zwaartekracht en je snelheid aan te passen. Ook is het verstandig om in de bergen met een hoger toerental te rijden dan dat je in Nederland doet. Je hebt meer trekkracht en de motor kun je meer afremmen en je hoeft minder te schakelen en te remmen.

In de bergen stilstaan en stoppen

Bij het stilstaan en stoppen op een wat schuine weg moet je ervoor zorgen dat je je been aan de hoge kant zet. Dat komt namelijk omdat aan de lage kant je been te kort is en je daardoor kan vallen. De rem moet altijd bedienbaar blijven, want je wilt niet ongewild wegrollen. Maak ook gebruik bij het wegrijden van de hellingproef. Bij parkeren is het van belang dat je dit opwaarts doet. Bergafwaarts kan de motor over de standaard gaan en dat heeft gevolgen.

Alleen noodzakelijke bagage meenemen op reis

Bij een motorvakantie is het belangrijk dat je alleen essentiële bagage meeneemt. Want de regel geldt: hoe zwaarder beladen de motor is, hoe minder comfortabel je motor rijdt. Ook is het zo dat de zwaartekracht veel meer vat heeft op je motor als je veel bagage meeneemt. Uiteraard is het wel aan te raden om altijd een reparatiesetje mee te nemen voor het geval dat.

Maak gebruik van een kwalitatief goede helm

Zorg dat je een kwalitatief goede helm op reis meeneemt. Dus de juiste maat, opties voor communicatie en een goed zonnevizier. Met name de communicatiemogelijkheden zijn prettig als je met iemand anders rijdt en heel geschikt als je GPS gebruikt. Zo hoef je niet steeds te kijken naar aanwijzingen op je telefoon. Tegenwoordig zijn er bij motorzaken veel kwalitatief goede helmen te vinden voor goedkope prijzen.